4 jul 2008

Ultres disfressats: qui està darrere d' Independientes por Paiporta

La nova estratègia dels ultres espanyols d'amagar-se sota sigles i eufemismes democràtics no ens passa desapercebuda. Andrés Santo Fullana encapçala un nou partit sota les sigles de Independientes por Paiporta, una formació ambigua què diu estar lluny de dretes i esquerres, un tòpic repetit massa sovint per l'extrema dreta per despistar l'electorat. Però qui és realment Andrés Santo? Aquest personatge fou representant a València i membre de la llista electoral feixista d'Alianza por la Unidad Nacional(AUN), capitanejada pel controvertit Ricardo Sáez de Ynestrillas, un famós líder feixista detingut per disparar un traficant que no li fià uns grams de cocaïna. Després de dissoldre's AUN, Santo passaria a les fileres del partit de José Luís Roberto, España2000 , fins que acabà fundant el seu propi partit al seu poble natal, Paiporta.


Fa pocs anys que l'extrema dreta espanyola tracta d'allunyar-se aparentment de la marca estrictament ultra, considerada ja caduca i obsoleta de cara als nous temps. Si a meitat dels anys '90 vam vore com es fundaven noves marques 'democràtiques' que acollien nombrosos ultres que havien passat per organitzacions neonazis, aquesta tendència ha anat guanyant terreny acord amb el rumb a Europa de la nova extrema dreta. Molts dels qui formaren part de la banda neonazi d'Acción Radical van acabar a Democracia Nacional, el primer experiment espanyol per formar una marca electoral populista. Però ha passat ja tems i tothom sap qui està darrere de DN, així com d'España2000, un intent similar de disfressar l'extrema dreta sota el populisme.

Altres experiments però, són més difícils de detectar, i intenten, sobretot en xicotetes localitats, fer-se un lloc dins la política amb noves sigles, però amb el mateix esperit ultra de sempre. Un exemple clar ha sigut el de Iniciativa Habitable, una formació que ja ha aconseguit un regidor a la localitat extremenya de Talayuela. Els eixos temàtics, tal i com s' explica perfectament al reportatge d'El Temps 'Els fills de Le Pen' (part 1, part 2, part 3, part 4, part 5, part 6, part 7, part 8) són ara la immigració (associada sempre a inseguretat i delinqüència), la defensa de la família tradicional i la sagrada unitat d'Espanya.

Ara a l'Horta Sud hem localitzat a qui fou l'home d'Ynestrillas a València, Andrés Santo, que al seu bloc personal es declara admirador de Primo de Rivera, defensa la manifestació neonazi d'Alianza Nacional a Torrent, i defensa Juan García Sentandreu, a qui presumeix ser víctima d'un muntatge. Però estudiant els objectius del nou partit Independientes por Paiporta, no ens resulta difícil identificar de què es tracta realment:

- Aspirar a una sociedad mas justa y solidaria con los españoles que más lo necesitan: 'los españoles', és a dir, deixant de banda els immigrants no nacionalitzats.

- Los ciudadanos debemos tener garantizada nuestra seguridad colectiva, porque garantiza nuestra libertad individual. : La seguretat com a eix temàtic del nou populisme

- Recuperar las ideas, los valores y los principios que históricamente ha tenido nuestra sociedad. : quins exactament? a quin període de la història es refereix?

- Fortalecer y apoyar la familia tradicional como institución básica de la comunidad popular. : Tesi conservadora, oposició a altres tipus de famílies no heterosexuals.

- Se aparta en todos los sentidos de cualquier organización de la izquierda radical, separatista o catalanista, porque defendemos la identidad regional valenciana dentro del marco innegociable de la Nación española. : Sobren paraules.


Enllaços relacionats

BLOC D'ANDRES SANTO


WEB D'INDEPENDIENTES POR PAIPORTA


ANDRÉS SANTO A LES LLISTES D'AUN A LES ELECCIONS EUROPEES DE 1999

[El Mundo] Ynestrillas, detenido por disparar contra un joven que no le fió coca:

No hay comentarios:

Publicar un comentario