*Com a presentació, conteu-nos un poc com es crea el vostre projecte, com i quan neix aquest espai al barri, la seua història, etc...
La historia de l'Ateneu popular la Forca naix l'estiu del 2005, quan un grup de joves, format per gent de diferents assemblees (endavant, cajei,llibertaris, autònomes.....) decideix portar a terme una idea que elsronda des de fa uns anys, obrir un espai lliure i autogestionat, on es puguen dur a terme els projectes en que creuen.
El local s´utilitzava antigament com a esglesia gitana, pel que els veíns estaven acostumats a que fora un espai d'us social.
*Quina és la vostra forma d'organització i com autogestioneu l'espai?
Ens organitzem de manera assemblearia, cada setmana ens reunim i posem en comú les idees que hem anat maurant durant la setmana així com acabant de concretar i organitzar les activitats ja programades.
A l'hora de portar la iniciativa d'un projecte, pot ser tant una persona membre de l'assemblea com una que no ho siga, sempre que l'assemblea ho aprove. Majoritariament quan es presenta una proposta o projecte, la persona que el presenta porta ja un esbos prou complet, amb dates, forma de difussió... pel que solament queda donar el vist i plau, concretar, repartir tasques i ficar-se de seguida mans a l´obra.
A les assemblees tractem temes com economia, valoració de les últimes activitats, propostes de noves, rel.lacions amb altres col.lectius... El local és de lloguer, pel que ens dona prous mals de caps el poder pagar-lo cada mes, encara que ho fem bàsicament dels guanys de la barra,
ens arriba prou just.
*Com és la vostra relació amb el veïnat i amb la resta de col·lectius de la zona (si n'hi ha)?
La rel.lació amb els veïns és molt bona, ja que al estar situat en un atzucac, ens dona una relació molt propera amb el veïnat , els veïns acudeixen a les activitats, i de vegades organitzem algunes enfocades per a ells com cinema d'estiu al carrer.
Tenim un contacte permanent amb altres colectius del poble, amb el casal jaume I treballem colze a colze des del primer dia, amb el consell de la joventut de carcaixent també treballem, hi han alguns membres de l'ateneu que formen part de la comissió permanent del consell, creguem
que és una eina fonamental ja que aglutina a totes les associacions de joves de Carcaixent. Hem treballat també amb l'assemblea de joves de la ribera baixa, amb maulets la ribera, activitats amb el sindicat COS, amb la CAI, amb la Brigada Catalana Venceremos, on militen alguns
membres de l'Ateneu i han estat aquestos dos ultims anys de brigadistes a Cuba, també estem en un grup local de col.laboació amb el Salvador, que treballa en una assemblea de més de 200 joves d'allí, hem treballat també amb l'associació de juristes dones d'alzira (AJUDA), amb la gent de la Bossarta ( colectiu local ecologista)....
*Quins penseu que són els principals problemes a l'hora de treballar aquest tipus d'espais?
Per a nosaltres un dels principals problemes que trobem és el econòmic, ja que al ser un espai autogestionat rebutjem qualsevol tipus d'ajuda institucional. Problemes de caire ideològic no en trobem, ja que som un grup de gent, que dins les seues diferències, està prou cohesionat.
Un altre problema és el institucional (l'ajuntament està regit per la dreta amb 15 regidors, front a 6 d'"esquerres"), pel que l'ajuntamen ens fica alguna que altra pega a l'hora d'organitzar activitats que requereixen d'espais municipals o externs a l'ateneu.
*Quines activitats i projectes dueu endavant ara mateix? Quines possibilitats té l'espai? (horaris, biblioteca, sopars..)
A nivell físic l´espai es molt bó ja que no hi han barreres arquitectoniques, és gran i molt ampli, amb un petit escenari d´obra al fons i una barra feta per la mateixa gent de l´Ateneu, aixó ens permet fer dinars i sopars per a unes 70 persones i si som més i fa bon temps doncs sortim al carrer i si calen més cadires els veïns colaboren gustosament, també hi ha gran possibilitat de fer concerts , aixó si ,començant i acabant aviat per a no molestar al veïnat, també és realitzen assemblees de diverses organitzacions, col.lectius....
Biblioteca com a tal no en tenim però la gent ens va portant llibres i sempre tenim informació alternativa recent , com l´Accent i altres publicacions locals, comarcals, internacionals...
En definitiva es un local polivalent amb moltes posibilitats
*Quins temes son les més presents a l'espai ara mateix? (campanyes, jornades,convocatòries..)
Les ultimes activitats que tinguerem a l'ateneu fou realització d´un mural contra la violencià masclista ( juntament amb altres colectius) el 25 de Novembre, la celebració del 3er aniversari finals de desembre, també tenim una campanya aparcada per la recuperació del barranc de barxeta.
Properament realitzarem activitats al voltant del 50 aniversari de la revolució cubana, jornades de música tradicional Valenciana, Jornades sobre la crisi, Palestina ,etc.....
*Com veieu la necessitat i labor dels espais propis i independents ara mateix, en el nou escenari de crisi, augment del racisme i del feixisme, control social...?
Cada vegada és més important la feina de la gent que s´organitza i treballa al marge del sistema,
obrir espais on poder fer activitats, organitzar-se, proposar iniciatives, fer d´altaveu de les causes injustes i de la gent que treballa per un mon més digne és una de les tasques dels ateneus, centres socials autogestionats, casals etc... Aquest escenari que s´ens presenta ara de Crisi és una bona oportunitat per continuar defensant i demostrant que un altre món és possible, tenint en compte que el feixisme i el racisme augmenten amb aquest escenari hem de ser conscients i estar preparats per a resistir i seguir endavant, som conscients que el feixisme i la repressió seran cada dia més contundents.
*Com valoreu el treball de contrainformació dels diferents col·lectius? Com veieu l'imposició de l'internet com a una ferramenta de comunicació cada vegada més hegemònica?
Docs que és imprescindible, ja que com sabem, els mitjans de comunicació actuals estan manipulats i controlats i sense la feina de molts col.lectius no sabriem la real situació dels diferents conflictes, lluites i situacions tant al ambit de Paísos Catalans, com a nivell internacional.
Doncs que és una ferramenta més en aquest mon de les comunicacions, però que s´ha d´utilitzar amb seny i amb molta cura, ja que és tant una ferramenta per a nosaltres com per al sistema, cal treballar amb molta seguretat.
*On penseu que queda el paper en l'era de la tecnologia?
També fa la seva feina, hi ha gent que prefereix el paper , altres no els agraden gens els ordinadors, ....creguem que continuarà mantenint-se al seu
lloc.
*Aquest és el moment per a la "frase lapidària" que més vos agrade.
-La lluita és l´unic camí
-L´unica lluita perduda és la que s´abandona.
-Si tu no qui? si no ara quan?
*Direcció del vostre espai, pàgina web, blogs,etc...
L'adreça de l'Ateneu és: Ateneu Popular la Forca, carrer Sènia Bonastre, 10, baix, 46740 Carcaixent
laforca.ppcc.cat
laforca.carcaixent@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario