21 jun 2008

La detenció per violència de gènere de Juan García Sentandreu

La notícia de la detenció del líder anticatalanista Juan García Sentandreu per violència de gènere ha estat envoltada de contradiccions i confussions vàries. Segons dos dels diaris més importants del País Valencià, Sentandreu fou detingut per maltractaments contra Elena Muñoz Carpí, número dos del partit anticatalanista, amb la qual, segons la versió de Levante-EMV, mantenia una relació sentimental (Sentandreu està casat i té tres fills). La detenció aguditza la caiguda lliure que protagonitza l’ex líder falangista des dels desastrosos resultats electorals. La portada que ha aconseguit Sentandreu al diari Las Provincias (acusat d’agredir una fallera major, una figura gairebé sagrada en el món del blaverisme) ha causat molta incertesa entre les fileres de l’anticatalanisme a València. A això se sumen diversos enfrontaments entre els seus líders més destacats, com és el cas de la denúncia interposada per Sentandreu contra el diputat tránsfuga Francisco Javier Tomás Puchol.


A primera hora de la vesprada del dimarts 17 de Juny, Juan García Sentandreu fou detingut per la Policia Nacional a l’Avinguda Alfahuir de Benimaclet (València). En un primer moment la denunciant és Elena Muñoz Carpí, número dos en les darreres llistes del partit Coalició Valenciana i fallera major de València l’any 1996. Segons el diari Las Provincias, 'la actuación policial tuvo lugar tras una llamada realizada por la dirigente de CV, que, al parecer, indicó a los agentes que García Sentandreu había forcejeado con ella y le había arrancado el teléfono móvil tras una fuerte discusión, llegando a lesionarle un dedo de una mano”. El mateix diari afirmava que “siempre según la versión ofrecida por la denunciante, no es la primera vez que se produce un altercado de esta índole. Incluso llegó a comentar que en su teléfono móvil tiene guardados varios mensajes amenazantes que, presuntamente, le habría dirigido el líder de CV”. La crònica del diari Levante-EMV afegeix algunes informacions importants. Segons el rotatiu, l’ex fallera major “paró un coche oficial de la policía nacional que patrullaba por la zona para denunciar que Sentandreu, con quien dijo mantener una relación sentimental, acababa, presuntamente, de agredirla. La denunciante, según ha podido saber Levante-EMVde fuentes de toda solvencia, añadió que esa supuesta agresión se produjo después de que ella le anunciase que quería poner fin a esa relación'. El fet que el diari assenyale que ambos dirigents mantenien una relació sentimental contrasta amb el fet que Sentandreu estiga casat i tinga tres fills, segons la biografia oficial proporcionada pel partit anticatalanista.

Una nit a la Jefatura Superior de Policia
El dirigent anticatalanista ha passat la nit als calabossos de la Jefatura Superior de Policia i ha estat alliberat avui [18 de Juny], segons informava la web de Las Provincias. De sobte, la versió de l’ex fallera major ha estat radicalment modificada i ja no es tracta d’un cas de violència de gènere ja que, segons la nova versió, no existeix cap relació sentimental entre ells. Es tractaria, doncs, d’una forta discussió per temes relacionats amb el partit CV.

Historial penal
No es tracta de la primera vegada que Sentandreu té problemes amb la justícia. L’Audiència Provincial de València va confirmar una condemna contra Sentandreu a pagar una multa per una falta contra l’ordre públic. A més, Sentandreu ha estat líder falangista i líder del Grup d’Acció Valencianista, un grupuscle protagonista de la violència anticatalanista al País Valencià des de la seua fundació. Segons Wikipedia, 'Juan García Sentandreu va reconèixer davant un jutge haver atacat amb ous un cotxe de la Televisió de Catalunya en el marc d'una manifestació il•legal contra el Consell Valencià de Cultura en la qual també es va atacar als membres d'aquesta institució oficial”. Per la seua banda, Manuel Latorre Castillo, president del GAV i vicepresident de CV, fou condemnat com autor d’un delicte de danys i un altre de coaccions.

Incertesa en el blaverisme
En un primer moment la notícia ha creat molta perplexitat en els ambients anticatalanistes. El fòrum de Valencia Freedom, web vinculada a la violència anticatalanista, ho reflectia a primera hora del matí. Un usuari anomenat ‘Samaruc’ escrivia: 'crec que algu tindrà que anar preparant la dimisio...... a mi no em sorpren' (reproduïm el text original amb faltes d’ortografia). Un altre usuari –‘Muçol’– afirmava: 'Trista noticia, sense dubte. Només li faltaba això al partit”. A mesura que avançava el dia la web ha censurat aquests comentaris (fent desaparèixer la primera entrada de la portada) i ha creat nous temes en el fòrum, com ara un titulat ‘Campaña de apoyo a Sentandreu’. Per la seua banda un comentari de la web del Levante-EMV deia: “li ha pegat a una Fallera Major, pocavergonya...'. Finalment una usuària que afirmava ser l’ex fallera major afirmava 'Aunque esta tarde emitirán un comunicado los abogados del partido que llevan el tema, con las oportunas explicaciones a lo sucedido, me gustaría que estuvierais tranquilos en lo posible'. I afegia: 'Lo que sería lamentable es que entre nosotros caigamos en la trampa de ponernos 'de una parte' o 'de otra' porque no hay 'partes'.

La versió oficial
Un comunicat de CV ha explicat la versió oficial dels fets del partit sense explicar les contradiccions entre la primera versió dels fets recollida per Las Provincias i Levante-EMV i la repentina negació posterior per part d’Elena Muñoz.

Disputes amb el diputat trànsfuga
Segons informava el diari anticatalanista València Hui el passat mes de Maig, el president de Coalició Valenciana (CV), Juan García Sentandreu denuncià el diputat tránsfuga Francisco Javier Tomás Puchol. Aquest es passà al partit de Sentandreu des de les fileres del Partit Popular. Ara ha estat expulsat de CV. Sentandreu, advocat, empresari, ha pres aquestes mesures degut als desacords amb el diputat trànsfuga al voltant del procediment de la formació anticatalanista contra el Reglament de les Pensions dels diputats de les Corts Valencianes.

Sembla que amb els desastrosos resultats electorals dels anticatalanistes el partit de l’ex falangista s’ha paralitzat. Ara s’afegeix una detenció. Quina serà la propera notícia?

Algunes reaccions
Si bé la detenció de Sentandreu ha semblat una caricatura, les reaccions posteriors han estat patètiques. En un article titulat ‘Justicia’, el president del GAV, Manuel Latorre (condemnat per la justícia) critica la Llei contra la violència de gènere afirmant (en castellà, per suposat) que 'esta es una ley que ha creado más problemas que ha evitado (por desgracia día si y día no se siguen asesinando a mujeres en España), legitimando a sinvergüenzas, estafadoras y manipuladoras a utilizarla en su propio beneficio personal. (Es referirà a l'ex fallera major amb això de sinvergüenzas, estafadoras y manipuladoras?). El comunicat de Coalició Valenciana també critica aquesta Llei.

Per la seua banda, Sentandreu ha escrit una carta destinada als seus (pocs) seguidors on, després de llençar agraïments al director del diari anticatalanista València Hui, Baltasar Bueno i als agents de policia que el van detindre, anuncia una enigmàtica retirada d’uns dies: 'Vos demane que me doneu uns dies per a descansar emocionalment i posarme al front del meu bufete d´advocat i empreses, tan olvidaes estos ultims anys per la meua dedicacio al valencianisme i al partit' (reproduïm les nombroses faltes d’ortografia). Estarà anunciant el final de la caiguda lliure de la seua 'carrera' política?

Amés, cal afegir que l'única formació política que ha recolzat a Sentandreu en aquests durs moments ha estat el partit d'extrema dreta España 2000, que des del seu fòrum d'Internet, ha llençat alguns missatges de suport.

Més informació a la web d'antifeixistes.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario