29 ago 2009

Any Ferrer i Guàrdia, també a l'Escala

Centenari de l'afusellament i cent cinquanta aniversari del seu naixement.
Demanen a l'Ajuntament l'Escala que tingui en consideració un escrit de l'Ateneu Art i Cultura per iniciar el procés municipal per recuperar en el nostre nomenclàtor local la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia.

Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog i màrtir del lliure pensament
(Alella, 10 de gener de 1859 - Montjuïc 13 d'octubre de 1909)

A Brussel·les, li van erigir un monument, que els alemanys, durant la Gran Guerra, es van encarregar de desmuntar, temporalment. A Nova York es van fundar en honor seu les Ferrer Schools, impulsades per Emma Goldmann, en què es van formar importants intel·lectuals i artistes, entre ells el nucli dels dadaistes.

Ferrer i Guàrdia es mereix una reivindicació. L'any 1909 Piotr Kropotkin, en saber que havia estat afusellament, va dir: 'Ara és mort, però és el nostre deure d'explicar la seva obra, de continuar-la, de difondre-la i d'atacar tots els fetitxes que mantenen la humanitat sota el jou de l'estat, el capitalisme i la superstició'.

L'octubre vinent, farà cent anys de l'afusellament de Ferrer i Guàrdia al castell de Montjuïc. I aquest any en fa setanta de la fi de la Guerra Civil i l'eliminació de tots els carrers i places en els nomenclàtors municipal de l'Estat espanyol del nom de Francesc Ferrer i Guàrdia. A l'Escala, com a molts municipis del món, com ara la ciutat de Perpinyà, hi havia un cèntric carrer dedicat a Francesc Ferrer i Guàrdia fins el febrer de 1939 en que el franquisme va canviar una part significativa del nomenclàtor de carrers de la vila.

Ara, a Barcelona un carrer serà dedicat a Ferrer i Guàrdia. Abans de 1939 era una cèntrica plaça d'aquella ciutat. Igualment que s'ha recuperat el nom de Francesc Pi i Margall caldrà recuperar altres noms en el decurs de la recuperació de la memòria històrica, com ara els herois de Jaca -Fermín Galán i García Hernández-.

Les iniciatives en referència a homenatges populars a Ferrer i Guàrdia i a la Revolució de Juliol de 1909, l'Ateneu Art i Cultura de l'Escala demana recuperar la memòria d'aquest pedagog i defensor del lliure pensament per mitjà de donar el seu nom a un carrer, plaça o rotonda de l'Escala.

No hay comentarios:

Publicar un comentario