Com ja és habitual, la manifestació de l'Onze de Setembre de la tarda ha comptat amb la presencia d'el Bloc Negre o Antiautoritari.
Aquest any, l’Onze de Setembre ha anat marcat en bona part pel context de la crisi econòmica del capitalisme. Pel matí sindicalistes i treballadors d’empreses en conflicte de Nissan i Roca, han escridassat els polítics responsables de l’aprovació dels respectius ERO’s, que aquestes dues empreses travessen. Aquest ha sigut l’eix reivindicatiu triat també pels manifestants del Bloc Negre. El citat Bloc ha iniciat la seva marxa darrera de la manifestació unitària de l’Esquerra Independentista, sota el lema "Davant la crisis global; la millor reacció la cooperació" i el subtítol “Deslliurem-nos de transnacionals i imperialistes”.
El Bloc ha comtat amb la presència d’abundants banderes negres i crits de "ni Espanya, ni França, ni Estat català", "visca la terra, mort als imperis", "contra la crisi, lluita obrera", "no hi som totes, falten les preses", etc.... Alhora s'han fet vàries versions "karaoke" d’”A les barricades”.
El fet anecdòtic d’aquesta diada ha estat marcat per l’intent de provocació protagonitzat per un equip de reporters de la TV ultradretana i espanyolista Intereconomia que es va resistir a abandonar la cua de la marxa, malgrat els requeriments dels presents de que no gravessin.
Finalment, després de llegir el manifest, el Bloc s'ha dissolt al Fossar amb el cant d’”A les barricades” i d’”Els Segadors”. En fi, s’ha donat "el punt negre" de la Diada, i 295 anys després, la bandera negra de la llibertat o la mort, ha tornat un altre cop a onejar a Barcelona.
Crida l’atenció també, l’aparició d’alguna que altra bandera negra, entre les nombroses rojes, violetes i estelades a la manifestació unitària, exhibides per alguns militats d’organitzacions de l’Esquerra Independentista, oposats a les tesis estatistes.
El que ara s'anomena Bloc Negre, va començar d'una forma informal, en base a converses entre activistes de l'àrea de l'autonomia barcelonesa, que no sentint-se representants en cap del blocs estatistes, feien una pancarta i, mitjançant el boca orella, es congregaven a la cua de manifestació, al costat dels migrants sense papers o el FAGC.
Poc a poc, especialment des de l'any 2004, el citat Bloc Negre o Autònom (com s'anomenava al principi) a anat implicant a un ventall més ampli de gent, i ha anat assumint cada cop més un treball previ de preparació, consolidant-se com a punt de trobada de diferents sectors, els quals han volgut fer visible, especialment en aquesta data, el seu rebuig als estats i a la delegació de la lluita en partits polítics i sindicats grocs. I per afirmar que la llibertat dels Països Catalans, com la de tots els pobles, no passa per la consecució de cap estat ni per la creació de més fronteres, sinó per la dissolució de les existents i la creació d'espais horitzontals de contrapoder lliurement federats que substitueixin i deslegitimin els propis estats.
No hay comentarios:
Publicar un comentario