31 mar 2009

Comença el corralito?

DILLUNS, 30/03/2009 - 06:00h
Caja Castilla-La Mancha, primera entitat financera de l'estat espanyol intervinguda amb diner públic
El govern espanyol l'avalarà amb 9.000 milions d'euros · Solbes diu que no hi ha cap entitat en risc

El consell de ministres espanyol va decidir ahir, després d'una reunió extraordinària, d'aprovar un decret llei perquè el Banc d'Espanya injecti 9.000 milions d'euros del tresor públic a Caja Castilla-La Mancha (CCM), que té greus problemes de liquiditat. Aquesta és la primera intervenció d'una entitat financera de l'estat des del principi de la crisi. També va decidir de canviar el consell d'administració de l'entitat per tres administradors.

El Banc d'Espanya va adoptar la decisió d'intervenir CCM després d'haver-ne estudiat la situació financera, que el 2008 va obtenir un benefici de 29,8 milions d'euros, un 87,1% menys que no el 2007.

El consell d'administració de CCM ha provat sense èxit aquests últims mesos un procés de fusió amb Unicaja que va tenir el moment culminant el dia 2 de març, quan ambdues entitats van arribar a un principi d'acord, que finalment no es va dur a terme.

CCM té un patrimoni net positiu, assegura el Banc d'Espanya, i és, per tant, una entitat solvent, però tant la situació del seu capital regulador com les seves perspectives financeres aconsellaven d'aplicar-hi solucions que en garantissin el futur. Tant la mesura de rellevar el consell d'administració, com el decret-llei aprovat ahir pel consell de ministres, asseguren que CCM complirà totes les obligacions envers tercers. Això significa que els dipositaris i els creditors poden estar absolutament tranquils, segons el ministre espanyol d'Economia, Pedro Solbes.

'Cas aïllat'

Solbes va voler calmar els qui tenen interessos en aquesta entitat, i els va dir que no havien de patir per perdre'ls. I va aprofitar-ho per recalcar que era un fet aïllat i que no hi havia cap més entitat financera en una situació semblant.

La decisió de la Comissió Executiva del BE es va adoptar perquè no havien fructificat les converses de les últimes setmanes per a resoldre la situació amb el Fons de Garantia de Dipòsits de les caixes d'estalvis. Era una iniciativa que el Banc d'Espanya trobava positiva per a evitar el recurs al diner públic, però la prudència ha fet aconsellable l'actuació del Banc d'Espanya per evitar que el resultat final pogués resultar massa costós per al contribuent.

La decisió del Banc d'Espanya segueix plenament els principis de la moció aprovada pel Congrés dels Diputats, el 17 de març, sobre la restructuració del sistema financer espanyol.

CCM representa menys de l'1% dels actius del sistema bancari espanyol. Per tant, el Banc d'Espanya reitera que el sistema financer espanyol continua essent sòlid, encara que no immune a la crisi financera internacional.

El governador del Banc d'Espanya s'ha adreçat al president de la Comissió d'Economia del congrés per dir-li que, si ho consideraven oportú, estava disposat a comparèixer-hi per explicar aquesta decisió.

www.vilaweb.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario