20 oct 2011

[Barcelona] Multen Ràdio Pica amb 60.000 euros per interferències

La Direcció General de Telecomunicacions ha imposat una multa de 60.000 euros a ràdio Pica per interferir la freqüència de la SER a la ciutat de Barcelona. La sanció per part de l’organisme depenent del Ministeri d’Indústria suposa un nou entrebanc per a aquesta ràdio lliure, que precisament fa més d’un any que està patint les interferències d’una emissora privada comercial.

Arran d’una queixa de la SER el desembre de 2010, Indústria ha actuat d’ofici i ha sancionat ràdio Pica al cap de més de mig any per interferir durant unes poques hores el seu espai al dial. Per entendre l’origen d’aquesta multa, s’ha de tenir en compte que Pica lluita des del setembre de 2010 perquè una altra emissora, Amb2 FM, deixi d’aixafar-li la freqüència des de la torre de Collserola, des d’on emet a alta potència tot i que només té permís per fer-ho al Vallès Occidental. Davant d’aquesta indefensió –les interferències són conegudes per la Secretaria de Mitjans de la Generalitat– la comissió tècnica de ràdio Pica va emetre un senyal continu per intentar fer inaudible el senyal d’Amb2 FM al 96.6, que de retruc també va afectar parcialment el 96.9, franja ocupada per la SER. Aquesta sobremodulació ha estat el detonant d’una multa sense precedents per a un projecte autogestionat des de 1981 i que basa la seva programació en continguts culturals.

Un dels impulsors de ràdio Pica, Salvador Picarol, va assegurar en el segon recurs presentat a la Direcció General de Telecomunicacions el passat 28 de juliol que és insolvent i que, per tant “ni jo ni l’emissora sense publicitat (ràdio lliure) pot assumir la sanció. El manteniment de la ràdio és amb una quota mensual de 8 euros dels realitzadors de programes, personalment no posseeixo cap propietat, l’únic que puc oferir, si escau, és el meu ingrés a la presó per saldar la sanció”. Ara, un cop conegut que el Ministeri d’Indústria confirma la sanció, ràdio Pica presentarà el tercer recurs a finals de mes.

Pica, interferida des de setembre de 2010

Ràdio Pica pateix interferències des de fa més d’un any, cosa que dificulta que les seves oients puguin sintonitzar el 96.6 en algunes zones de Barcelona, que comparteix amb una altra emissora lliure històrica, Ràdio Bronka. Les emissions sense concessió administrativa d’Amb2 FM, que té la seu social a Sabadell, procedeixen de la desena planta de la torre de Collserola, propietat de Movistar. Aquests fets també han estat denunciats repetidament per la coordinadora de ràdios lliures, però de moment, ni la Generalitat, a través de la Secretaria de Mitjans, ni l’Estat, mitjançant el Ministeri d’Indústria, han fet que s’aturin.

A banda, Amb2 FM (abans Mola FM) ha intentat l’estratègia de la criminalització contra Pica, a la qual va definir com a ràdio “relacionada amb grups antisistema”. En aquella ocasió, els responsables de l’emissora vallesana van presentar una denúncia contra Salvador Picarol per injúries arran d’unes suposades trucades telefòniques, però finalment va ser absolt pel jutjat número 2 de Sabadell el passat mes de febrer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario