5 jul 2010

[Castelló] Les mentides de la premsa local sobre el Casal Popular

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgE7T5gJcOTgmzEzex1iIyT2CJCuqKkljPyO_U-qYAFrFrpisPEIoR2G3ABlz3ig0NXb6Sq6QxvgvIiL4ZQOeJV2WTDiCP2SvB_RQthwgIZtdsJ0Wc1GGZ1zYbGWmHuFsXltJgBZsoFRy1R/s1600-r/casal.png

A continuació presentem la carta que es va enviar a diferents mitjans de la premsa escrita castellonenca assenyalant les falsedats que havien publicat arran de la xerrada de dos ex-presos el 29 de maig passat. De tots els diaris tan sols la va publicar el Levante.

Arran del protagonisme mediàtic que s’ha donat durant el cap de setmana al Casal Popular de Castelló, sentim la necessitat de donar resposta al que entenem com una campanya de criminalització contra un projecte social, polític i cultural on participen una pluralitat de col·lectius i persones amb dinàmiques i objectius molt diversos.

El Casal Popular és un centre autogestionat i assembleari; això vol dir que les decisions es prenen de manera veritablement democràtica, i no per delegació, ja que els espais de decisió col·lectiva estan oberts a tota persona que participe del projecte comú. També vol dir, contràriament als rumors que corren, que no rep subvencions de cap organisme públic ni privat. El Casal és un espai de trobada de diferents col·lectius que, malgrat les seues diferències, comparteixen uns punts en comú, com la voluntat de canvi social d’arrel, la de donar veu a persones i experiències que es troben silenciades en una societat acrítica i anestesiada, o la d’engegar reflexions i anàlisis profundes de la realitat, més enllà de les opinions simplistes a què ens tenen acostumats. També comparteixen el respecte mutu i la solidaritat. A banda dels col·lectius que tenen al Casal el seu lloc fix de reunió, per aquest espai hi han passat d’altres que en moments puntuals ens han demanat la nostra col·laboració, cedint-los l’espai per a realitzar algun acte, prestant-los algun material o recurs que necessitaven, etc.

Al Casal, des que vam obrir les portes al Carrer d’Amunt fa tres anys, s’hi han organitzat centenars d’activitats de caire molt divers: tallers feministes, xerrades sobre temes internacionals, tertúlies literàries, exposicions de memòria històrica, videofòrums, sopars de debat, jocs infantils, concerts...
Aquestes activitats, en general, no han despertat la curiositat dels mitjans de comunicació. En canvi, la xerrada de dissabte passat, 29 de maig de 2010, amb els ex-presos Zigor Larredonda i Diego Sánchez, organitzada pel Grup de Suport als Presos i Preses de la Plana, es va convertir en l’epicentre del que veiem com una campanya de criminalització i desprestigi envers el nostre projecte, considerat per moltes persones un dels més enriquidors de la ciutat de Castelló pel que fa a la reflexió política i social. Considerem especialment agressius els titulars que s’han utilitzat, titllant-nos de terroristes i buscant la morbositat per damunt de la informació objectiva i constructiva, amb una total manca de contrastació de dades, característica pròpia de la premsa més groga i sensacionalista. Creiem que els mitjans de comunicació han buscat, per damunt de tot, l’escàndol amb fórmules populistes i eludint la seua responsabilitat social com a constructors d’opinió pública que són. Però, més enllà d’això, la cobertura de la notícia, des de divendres al matí fins diumenge, ens porta a preguntar-nos si la intenció dels mitjans no era, també, l’aïllament social d’un projecte que, situat en ple centre de la ciutat, qüestiona les jerarquies socials, les injustícies, i l’explotació de les persones per les persones, i que som conscients que, precisament per això, pot resultar molest per a certs interessos poderosos. L’estratègia del “tot és ETA”, dirigida a la marginalització dels moviments socials i de tota iniciativa que denuncie amb força el poder, és de sobres coneguda: Egunkaria era ETA, els insubmisos eren ETA, Chávez és ETA, els okupes són ETA...i ara el Casal és ETA. I tot per haver autoritzat l’ús del nostre espai per a la realització d’una xerrada-debat sobre l’experiència a la presó de dues persones que, havent complert la seua condemna íntegra, es troben ja en llibertat.

A banda, volem expressar la nostra preocupació per la situació de blanc de grups feixistes organitzats en què ens va col·locar la premsa, i que es va demostrar amb els moments de tensió que es van viure quan un grup es va manifestar a les portes del Casal i va proferir amenaces molt greus contra els qui estàvem dins del recinte. Malgrat la provocació, volem també manifestar la nostra satisfacció per com el Casal va saber respondre, en moments tan difícils, per tal de mantindre la calma i no oferir l’espectacle de batalla campal que molts periodistes esperaven- ací hem de recordar que alguns d’aquests fins i tot ens van animar a eixir a “plantar cara” als fatxes, comportament que considerem impropi de l’ètica periodística més bàsica.

LES MENTIDES DEL LEVANTE
Volem aprofitar per a denunciar les mentides aparegudes a la premsa. El Levante de Castelló, va publicar dissabte 29 de maig de 2010 les següents falsedats:
-“El acto está respaldado por la asociación anarquista Anima Llibertària, independentistas como Endavant, Maulets y el Sindicat d´Estudians dels Països Catalans.” (p.6).Aquestes organitzacions, tot i que es reuneixen al Casal, no tenen res a veure amb l’acte. El cas del SEPC és encara més greu: el sindicat estudiantil ni tan sols es reuneix al Casal.
I diumenge 30 de maig de 2010:
-“La policia interviene en un acto proetarra” (portada): la policia va intervindre davant la presència d’un grup d’ultradreta durant una xerrada-debat d’ex-presos que han complert condemna acusats de col·laborar amb ETA, no de pertànyer a ella.
-“Ultraderecha frente a ETA en Castelló.” (p.12): la ultraderecha protesta davant del Casal Popular de Castelló, durant una xerrada-debat d’ex-presos que han complert condemna acusats de col·laborar amb ETA, no de pertànyer a ella.
-“se les atribuye el asesinato del exministro socialista Ernest lluch, el del guardia urbano de barcelona Juan Miguel Gervilla y dos concejales del PP.” (p.12) Se’ls va condemnar per col·laboració amb el Comando Barcelona de ETA, al que s’atribueixen aquestes accions.
-“desde la ventana del casal, los asistentes a la conferencia contestaron tiándoles unos botellines de cerveza” (p.12): des de la finestra del Casal, en moments d’alta tensió, UN dels assistents a la conferencia va contestar llançant un botellí de cervesa.

LES MENTIDES DEL MEDITERRANEO
En concret, el Periódico Mediterráneo, va publicar dissabte 29 de maig de 2010, a la pàgina 17, les següents falsetats:
-“los organizadores son diversos grupos independentistas y que apoyan a terroristas”. Els organitzadors eren el Grup de Suport als Presos i Preses Polítiques de la Plana, que reivindica els drets dels presos i preses condemnats en relació a la seua militància política, siga del color que siga.
-“aunque el acto está respaldado por la asociación anarquista Anima Llibertària, independentistas como Endavant, Maulets y el Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans”. Aquestes organitzacions, tot i que es reuneixen al Casal, no tenen res a veure amb l’acte. El cas del SEPC és encara més greu: el sindicat estudiantil ni tan sols es reuneix al Casal.
-“Brindis por ETA”: el brindis anunciat era pels persos i preses polítiques en general.

LES MENTIDES DE EL MUNDO
El Mundo-Castellón al Día, va publicar dissabte 29 de maig de 2010 les següents falsedats:
“Una entidad independentista catalanista organiza hoy en el casal Popular de Castellón una charla....” (p.7): la xerrada estava convocada pel Grup de Suport als Presos i Preses Polítiques de la Plana, que no és una organització independentista sinó que dóna veu a presos i preses polítiques de diferents opcions polítiques.

LES MENTIDES DE LAS PROVINCIAS
Las Provincias, va publicar dissabte 29 de maig de 2010 la següent falsedat:
“El casal Popular organiza en Castellón una charla de dos colaboradores de ETA.” (p.4): era el Grup de Suport als Presos i Preses Polítics de la Plana qui organitzava la xerrada amb dos ex-presos que ja han complert la seua condemna íntegra acusats de col·laborar con ETA.
Agrairíem, per tant, la rectificació pública per part dels seu periòdic.

Atentament,
Casal Popular de Castelló
Castelló de la Plana, 5 de juny de 2010.
http://casalpopulardecastello.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario