21 nov 2011

[València] Els jutjats investiguen nous casos de maltractaments a immigrants al CIEs de València

El jutjat d'instrucció número 3 de València ha iniciat una investigació sobre la denúncia de maltractaments realitzada per diversos immigrants reclosos al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de València. Els interns han relatat a les persones que els visiten "haver rebut cops, maltractaments i vexacions" per part de la policia, segons consta en l'escrit presentat al jutjat el 4 de novembre per les organitzacions socials que integren la Campanya pel Tancament dels Centres d'Internament per a Estrangers. La passada setmana el jutge va requerir a la direcció del CIE que lliure les gravacions de les càmeres de seguretat. En aquesta ocasió les agressions policials en el CIE de València -integrat en el complex policial de Sapadors- van començar a finals del passat mes d'octubre després de produir dos intents de fuga, asseguren els interns. Quatre dels fugats van ser detinguts i ingressats en "cel · les d'aïllament" on afirmen que van ser colpejats. A dos d'ells se'ls va obligar a despullar-se i "la policia els va instar a` ficar-li el dit al cul 'a l'altre company i, en negar-se, van ser de nou colpejats ", segons descriuen les pròpies víctimes. A més, expliquen que mentre van estar en aquestes cel · les van rebre menjar i aigua "en molt escasses ocasions". Altres set persones de la mateixa nacionalitat que els que van intentar fugir també van ser colpejats, afirmen les persones recloses. Els interns expliquen que en el CIE hi ha por a denunciar perquè alguns d'ells han estat copejats després d'entrevistar amb membres de les organitzacions de drets humans que els visiten. Les persones immigrants també assenyalen que no van ser atesos en el servei mèdic del CIE de les "visibles" escòria, hematomes i edemes produïts pels cops, i denuncien les "deficiències" en el tractament les malalties i addiccions que pateixen alguns dels interns, tal com consta en l'escrit presentat al jutjat. Per la seua banda, la Delegada del Govern a València, Ana Botella (PSOE) ha negat que existisquen estes pràctiques, i ha defensat la tasca dels funcionaris, com era d'esperar.
En els nou centres d'internament per a estrangers que hi ha a l'Estat espanyol es priva de llibertat a persones que no tenen permís de residència, una falta administrativa equivalent a una multa de trànsit. Posteriorment, la majoria són expulsades, la qual cosa dificulta els processos d'investigació judicial d'aquest tipus de denúncies. Cal recordar que ja al mes de gener la Campanya pel Tancament dels CIE va traslladar al jutjat de control testimonis d'interns que van ser víctimes d'agressions policials i càstigs col · lectius.

WEB DE LA CAMPANYA CIES NO

Denúncia col·lectiva als jutjats pels maltractaments sistemàtics a immigrants al CIEs de Sapadors (Gener 2011)

TORTURES ALS IMMIGRANTS A VALÈNCIA: La Comissió d'Ajuda al Refugiat (CEAR) destapa abusos contra els estrangers reclosos als Centres d'Internament (Desembre 2009)

"Inmigrante de mierda, esto te servirá de escarmiento" (Público)

´Yo oí cómo un policía le pegaba tortazos en la cara a una africana embarazada´ (Levante-Emv)

Interior expulsa al principal testigo contra la presunta 'mafia' policial de Zapadores (L'Informatiu)

Zapadores bajo sospecha (Levante-EMV)

Tortura y malos tratos en el Estado español (Amnistía Internacional)

DESCARREGA: Voces desde y contra los CIE (SOS Racismo, Ferrocarril Clandestino y Médicos del Mundo)

No hay comentarios:

Publicar un comentario