31 jul 2010

[Berguedà] Crònica de la ruta del cap de setmana passat dins la Marxa-Homenatge als Maquis

Seguim els passos dels maquis

Des de l’estiu de 1998 que a Berga organitzem —com a molts altres pobles i ciutats— la Marxa-Homenatge als Maquis que són tot un seguit d’actes en record i homenatge a les dónes i els homes que després de lluitar a la Guerra Civil van plantar cara al Franquisme. De manera directa i jugant-se la llibertat i la vida que molts d’elles i ells van deixar en la seva lluita per la llibertat.

Enguany als actes del juliol hem fet una caminada d’uns 74 quilòmetres que ha resseguit de manera força real les passes d’aquests grups. La nit de divendres la vam passar a Mas Tartàs (Palau de Cerdanya, França), masia que durant molts anys va ser de la CNT i un dels principals punts d’entrada de grups cap a l’Espanya franquista. L’endemà a les sis del matí una vintena de persones vam començar la ruta passant pel Coll Mercer, la Collada de Tosses, el Coll de la Creueta, Castellar de n’Hug, el Clot del Moro, la Pobla de Lillet, Falgars i arribant a Sant Romà de la Clusa on vam fer nit. Durant aquest primer trajecte van abandonar cinc persones i l’endemà cinc més però s’hi van incorporar sis persones més. De manera que l’endemà més de quinze persones vam caminar des de Sant Romà de la Clusa a Pedret, passant per Castell de l’Areny, i Vilada. Vam passar per les Canals de Sant Miquel i vam aturant-nos a Santa Eugínia ja que aquesta masia va ser base guerrillera i el seu masover Joan Vilella junt amb els miners Josep Bertobillo i Josep Puertas van ser assassinats per ajudar els grups de Massana i Vila. A la paella que es va fer a Pedret diumenge l’assistència va crèixer, sempre passa i està bé que sigui així, de manera que vam dinar una seixantena de persones. D’aquesta manera, de Mas Tartàs a Santa Eugínia, hem tornat a recordar i homenatjar, humilment, la resistència llibertària de la nostra comarca.

La primera setmana d’octubre i la segona de novembre hi haurà més actes d’homenatge als maquis a la comarca. Salut i anarquia!

http://www.berguedallibertari.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario